ПОЗА ПОЛОТНОМ: КНИЖКОВА ІЛЮСТРАЦІЯ АНТОНА КАШШАЯ 50–70-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ В КОНТЕКСТІ ЦІЛІСНОЇ ДИЗАЙНЕРСЬКОЇ СТРУКТУРИ КНИГИ - Сопко (Долгош), Одарка Іванівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Представлена стаття присвячена малодослідженій сторінці творчості Антона Кашшая, народного художника України – його діяльності у сфері книжкової графіки та дизайну 1950–1970-х років. Постать митця традиційно асоціюється з епічним закарпатським пейзажем, проте його вагомий внесок у прикладну графіку досі залишався на периферії мистецтвознавчої уваги. Актуальність розвідки зумовлена необхідністю подолати суперечність між високим художнім рівнем тогочасних видань та відсутністю системного аналізу конкретних графічних циклів майстра. Основу дослідження складає комплексний підхід, що дозволив розкрити найтонші нюанси авторської техніки та особливості композиційних прийомів митця, а також детально виявити динаміку його стильових змін упродовж двох десятиліть. Такий підхід дав змогу не лише висвітлити еволюцію видавництва «Карпати» як потужного центру книговидання, а й глибоко інтерпретувати взаємозв’язок між літературним першоджерелом та його візуальним втіленням. У роботі проаналізовано десять знакових книг, проілюстрованих Антоном Кашшаєм, що дозволяє обґрунтувати його роль у розвитку цілісної дизайнерської структури книги. Особлива увага надається механізмам адаптації живописної манери художника до специфічних вимог книжкового аркуша та поліграфічного виконання. Досліджується, як характерний для митця панорамний підхід та експресивний мазок трансформувалися у графічну лінію, ритм пляму та контрастну композицію, притаманну тогочасному книжковому дизайну. Аналіз демонструє, що ілюстрації майстра не були лише декоративним супроводом тексту, а виступали активним візуальним інтерпретатором змісту, де кожний елемент оформлення – від титульного аркуша до заставки – підпорядковувався загальній архітектоніці видання. Джерельну базу дослідження становлять видання 1950–1970-х років, які яскраво репрезентують трансформацію естетичних поглядів художника. Наукова новизна полягає у переосмисленні спадщини живописця крізь призму графічного дизайну та архітектоніки книги. Це дозволяє реконструювати творчий шлях Антона Кашшая як майстра візуального проєктування, що створював нерозривну єдність форми та змісту, майстерно інтегруючи свій живописний досвід у простір книжкового аркуша.