ОРНАМЕНТИ XVII–XVIІІ СТ. В НАСТІННОМУ МАЛЯРСТВІ ДЕРЕВ’ЯНИХ ЦЕРКОВ МАРМАРОЩИНИ - Нестеренко, Андрій Олександрович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті досліджено україно-румунські інтерференції в орнаментах настінного малярства XVII‒XVIІІ ст. в дерев’яних церквах Мармарощини, яка в цей період об’єднувала частини територій Закарпаття та Румунії. Проаналізовано та вперше проведено порівняння орнаментальних мотивів в стінописах церковних споруд в Ончешті, Будешті Джосані, Калінешті-Каєні, Десешті, Ієуд Ділі та ін. в Румунії, з церквами в Крайниково, Олександрівці, Колодному із Закарпатської області. Виявлено регіональні особливості в орнаментальному оздобленні іконографічних композицій, самобутність творчої інтерпретації орнаментів церковними малярами та вплив на структурні елементи візерунків усталених народних традицій. Показано, що орнаментика в стінописах розвивалася паралельно стильовому розвитку монументального живопису цього періоду, а характерним стало використання в композиційній структурі орнаменту різних стилів. Розкрито спільні мотиви в орнаментальному оздобленні настінного живопису XVII‒XVIІІ ст. в зазначених дерев’яних церквах Мармарощини: перевага рослинних мотивів із різноманітних квітів, пагонів та листя на S-вигинах стеблини; використання смуг із ліній та завитків; широке застосування ромбів; ускладнення геометричних структур рослинними елементами, вписування в геометричні форми стилізованих квітів, листків; контурність, поєднання контрастних кольорів тощо. Визначено регіональні особливості орнаментів в Північній Мармарощині: використання та стилізація колосків, косиці, різноманітних квітів, листя кульбаби, дуба і т. д. із навколишнього природнього середовища; в геометричних візерунках широке застосування ромбів, складених з контрастних трикутників, усіляких зиґзагів; поєднання відтінків червоного з чорним, темно-коричневим; синього та золотаво-жовтих кольорів. Встановлено своєрідні риси орнаментів в Південній Мармарощині: часте застосування ромбів, виконаних хвилястою лінією; широкі смуги на S-вигинах стебла різних варіацій рослинного орнаменту із квітів та листя; поява зооморфних мотивів (голуба); використання зображень ангеликів чи серафимів в орнаментальних смугах; контрастність, яскравість, поєднання червоного різних відтінків із насичено темним (чорним) кольором тощо. Дослідження, проведене в статті, поглиблює та розширює картину розвитку орнаментального мистецтва в настінному малярстві XVII‒XVIІІ ст. в дерев’яних церквах Мармарощини.