ПРОСТОРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗОБРАЖЕННЯ У ПРОЦЕСІ АДАПТАЦІЇ ДО КРИВОЛІНІЙНИХ ПОВЕРХОНЬ ЛЮДСЬКОГО ТІЛА - Котієв, Мілан Мілчович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового осмислення процесів адаптації площинних зображень до криволінійних поверхонь тіла, оскільки більшість татуювальних композицій створюється у двовимірному форматі, тоді як їх реалізація відбувається в умовах тривимірної анатомічної геометрії. Метою статті є дослідження процесу просторової трансформації татуювальної композиції під час перенесення зображення на криволінійні анатомічні поверхні тіла та узагальнення принципів її адаптації залежно від типу поверхні. Для досягнення поставленої мети використано комплекс наукових методів, зокрема аналіз і узагальнення художньо-практичного досвіду татуювання, метод композиційного аналізу, візуально-аналітичний метод дослідження зображень. У результаті дослідження встановлено, що татуювання доцільно розглядати як просторову художню систему, у якій зображення адаптується до геометрії поверхні тіла та взаємодіє з її анатомічною пластикою. У межах роботи введено термін «анатомічна проекція татуювання», який описує процес адаптації площинного ескізу до криволінійної поверхні тіла з урахуванням просторових деформацій та особливостей візуального сприйняття. На основі аналізу практичного процесу створення татуювання запропоновано модель просторової трансформації татуювальної композиції, що відображає послідовність переходу від етапу ескізування до формування інтегрованого зображення на поверхні тіла. Систематизовано особливості побудови композиції залежно від типу анатомічної поверхні та визначено принципи адаптації елементів зображення. Практична цінність дослідження полягає у розробленні узагальненої моделі просторової адаптації татуювальної композиції, що може використовуватися у професійній практиці татуювання, художньому проєктуванні та навчальному процесі підготовки майстрів татуювання. Запропонований підхід дозволяє підвищити точність розміщення композиції на різних анатомічних ділянках, мінімізувати оптичні деформації зображення та забезпечити гармонійне поєднання татуювання з пластикою людського тіла.