МОНУМЕНТАЛЬНІ РОЗПИСИ СЕВЕРИНА БОРАЧКА У ЦЕРКВІ СВЯТОГО МИКОЛАЯ В ГЛИНЯНАХ: ІКОНОГРАФІЯ ТА СТИЛЬ - Денисюк, Ольга Юріївна; Сьомак, Оксана Юріївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Метою статті є мистецтвознавче дослідження доступних для натурного обстеження монументальних розписів українського художника Северина Борачка у греко-католицькому храмі Святого Миколая в містечку Глиняни Львівської області в контексті розвитку галицького сакрального мистецтва 1930-х рр. із урахуванням іконографічних, стилістичних та культурно-історичних аспектів. У роботі вперше здійснено спробу аналізу іконографічної програми та стилістичних особливостей поліхромій, які поєднують традиційну структуру церковного стінопису з модерними живописними тенденціями. Розглянуто ключові композиції, зокрема: «Воскресіння Христове», «Зняття з хреста», «Різдво Христове», «Явлення Воскреслого Христа Марії Магдалині», «Христос у домі Марфи й Марії», «Нагірна проповідь». Особливу увагу приділено іконографічним та стилістичним характеристикам розписів куполу, а також орнаментальній оздобі, які формують цілісну програму декорування храму. Підкреслено унікальність цих розписів, оскільки це єдиний сакральний об’єкт у Галичині, де зберігся цілісний ансамбль монументальних поліхромій за участі С. Борачка з його підписом. У статті акцентована увага на питанні техніки виконання та проблемі збереження розписів, що зумовлюють актуальність реставраційних досліджень. Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше було здійснено аналіз іконографії та художньо-стилістичних особливостей стінопису С. Борачка в церкві Св. Миколая м. Глиняни. Зроблено висновок, що розписи С. Борачка демонструють поєднання традиційної іконографічної програми з модерністичними художніми прийомами: чіткою структурованістю композицій, використанням діагональних побудов, увагою до емоційної виразності постатей та їх академічно вивіреним трактуванням. Аналіз ансамблю розписів у м. Глиняни відкриває нові перспективи як для подальшого вивчення сакральної спадщини С. Борачка, так і комплексного вивчення творчості митця.