ТРАДИЦІЙНИЙ ОДЯГ УКРАЇНЦІВ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ЕТНОДИЗАЙНУ - Сиваш, Ілона Олегівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У статті розглядається вплив (експансія) традиційного одягу українців в контексті сучасного етнодизайну. Аналізуються елементи народного вбрання, його символіка та історія, а також розглядається можливості його використання в сучасному дизайні. Особлива увага приділяється потенціалу українського національного одягу у сучасних світових практиках дизайну та його важливості як складової культурної спадщини. Дослідження може бути корисним для спеціалістів у сфері моди, дизайну, мистецтвознавства та культурології, а також для всіх тих, хто цікавиться сучасними тенденціями в одязі. В статті також всебічно розглядається питання збереження та популяризації культурної спадщини через моду та дизайн. Досліджуються іновації в європейському етнодизайні та вплив традиційного українського одягу на його сучасний стиль та архітектоніку. Обґрунтовується висновок про важливість інтеграції елементів традиційного одягу українців у сучасний етнодизайн як фактор популяризації культурної спадщини та розвитку українського сегменту у творчості дизайнерів одягу. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні і взаємозв’язку між традиційним українським одягом та сучасним етнодизайном, а також у висвітленні можливостей використання елементів традиційного одягу у сучасних модних тенденціях. Підкреслюється важливість збереження та відродження української культурної спадщини через моду та дизайн, активної популяризації її в сучасному світі. Методологія дослідження базується на інтердисциплінарному підході, поєднуючи елементи наукових напрацювань в сфері мистецтвознавства, історії моди, дизайну та культурології. Водночас широко використовується порівняльний аналіз стилів традиційного та сучасного одягу, а також аналізуються тенденції використання етнодизайну у європейській і світовій індустрії моди. Наукова новизна полягає у поглибленому дослідженні впливів традиційного одягу українців в контексті сучасного етнодизайну. Характеризується поєднанням аналізу впливу цих процесів на стилістику сучасного етнодизайну, що сприяє успішному розвитку обох напрямів. Дослідження символіки та історії елементів українського одягу в контексті модних тенденцій сьогодення також по-новому осмислюється з точки зору наукової і мистецької цінності, відкриваючи нові можливості для використання цих підходів в сучасному світі моди. Висновки. Взаємовплив традиційного українського одягу і сучасного етнодизайну демонструє широку інтеграцію елементів народної культури у тенденції сучасної моди. Перспективність використання символіки традиційного одягу в сучасних колекціях сприяє як заповненню ринкової ніші, так і збереженню культурної спадщини. Окреслюються шляхи подолання міфу про застійність та застарілість традиційного одягу шляхом його реінтерпретації через призму сучасного дизайну.