СМІЛИВІСТЬ – БУТИ ГЕНІАЛЬНОЮ МАРІЄЮ ПРИМАЧЕНКО - Собуцька, Любава Андріївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Метою статті є тлумачення творчості народної художниці – Марії Примаченко в реаліях сьогодення. Адже її мистецький доробок це – потужне послання нам та наступним поколінням. У статті робиться акцент на актуальних темах, що близькі сучасним подіям. Роботи майстрині свідчать, що її внутрішній світ продукував позачасові композиції, які асоціюються в світовій культурі з українським наївним й народним мистецтвом. У статті аналізуються роботи другої половини 1980-х – першої половини 1990-х рр. з приватної колекції Едуарда Димшица, які експонувались на виставці «Марія Примаченко. «Дарую Україні!» в Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (18.07.2022 – 06.11.2022). Демонстровані композиції, пізнього періоду творчості стали своєрідним підсумком життєвого шляху художниці. У дослідженні виокремлюються три великі тематичні групи - фантастичні звірі й чудовиська, квіткові композиції й сюжетні роботи. Безперечно для поціновувачів найцікавішою і водночас найзагадковішою є чимала група композицій з фантастичними звірами, екзотичними та місцевими, поліськими тваринами й страхітливими чудовиськами. Значну увагу відведено авторським підписам Примаченко, що вдало доповнюють декоративні малюнки й допомагають розкрити зміст робіт. Віршовані підписи та яскраві композиції творять цілісний тандем образотворчого та вербального мистецтва. При написанні статті застосовано порівняльний аналіз робіт різних періодів творчості Марії Примаченко, які доступні у джерелах з тими, що експонувались на виставці. За допомогою відомих мистецтвознавчих досліджень визначено, що є домінантою у творах художниці й представляє її унікальність для українського мистецтва, а що має тісний зв’язок з традиційним народним мистецтвом.