СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ФОРМУВАННІ ДИЗАЙНУ МІСЬКИХ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Шарлай, Олена Василівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
В статті розглядаються сучасні тенденції в формуванні міських громадських просторів. Наводиться результати дослідження світової проектної практики. Аналізуються стратегії і програми розвитку міст різних країн спрямовані на підвищення гуманізації міського простору. Наводиться різниця в пріоритетах при дослідженні і створенні проектної пропозиції країн Європи, Далекого сходу і Північної Америки. Виявлений новий підхід до формування стратегії розвитку сталих громад, що включає ретельний попередній аналіз стану міської громади. Необхідно не тільки врахувати структуру та динаміку розвитку міських просторів, але проаналізувати стан самої місцевої спільноти, врахувати очкування мешканців, склад соціальних груп і потенціал розвитку. Наведені методи аналізу і вплив результатів аналізу на формування просторового рішення міського громадського простору методами дизайну. Наведено приклади, як використання результати аналізу, проведеного методами опитування, співбесіди і додаткового тематичного дослідження здатні суттєво вплинути на проектне рішення. Розглянута роль місцевої спільноти при виборі оптимальної тактики розвитку міського середовища. Розглянуті основні елементи громадського простору, послідовність , баланс території і варіанти їх наповнення. Запропоновані методи формування середовища простору для створення відповідного емоційного стану відвідувача. Наведені композиційні, планувальні і просторові рішення організації простору, кольорові сполучення, освітлення для зон з різним типом емоційної активності.