ГАРМОНІЯ ЧЕРЕЗ ЕКСПРЕСІЮ: АНАЛІЗ ТВОРЧОГО ДОРОБКУ ІГОРЯ КУЗЬМЕНКО - Хомутов, Ігор Вікторович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті здійснюється комплексний мистецтвознавчий аналіз творчого доробку сучасного українського художника Ігоря Кузьменка, який розглядається не лише як креатор естетичних об’єктів, а і як своєрідний культурний емісар, що репрезентує дух українського мистецтва на міжнародній арені. Дослідження спирається на матеріали персональних інтерв’ю автора з митцем, аналіз ексклюзивного фотографічного архіву та актуальні дані вітчизняних і міжнародних художніх галерей Автором детально простежується професійне становлення художника, головна увага в науковій розвідці приділяється еволюції художнього стилю та жанровій типології картин І. Кузьменка. Виокремлено кілька ключових етапів розвитку його авторської манери. Центральним об’єктом аналізу виступає пейзажний живопис, який став домінуючим вектором у зрілій творчості митця. Запропоновано розгорнуту та структуровану класифікацію пейзажів І. Кузьменка: марини, індустріальні краєвиди, урбаністичні пейзажі тощо. Найбільш масштабною виділено групу руральних (сільських) пейзажів, які, своєю чергою, диференційовано на сучасні природні (пленерні) й антропогенні, а також історичні види з традиційною українською архітектурою. Окремо акцентовано увагу на концептуальних серіях картин, що підкреслюють глибокий інтерес художника до межових, перехідних станів освітлення та погодних умов. У статті ґрунтовно досліджено техніко-технологічні особливості живописної манери І. Кузьменка, його свідомий перехід від традиційних олійних фарб до акрилу, активне використання фактурних ґрунтів, роботу флейцами та мастихінами в техніці «алла прима». Зроблено обґрунтований висновок про те, що творчість Ігоря Кузьменка еволюціонувала від універсального академізму до глибоко індивідуального авторського стилю, який вбирає в себе традиції та наративи українського мистецтва, знаходячи стабільний емоційний відгук у глядача.