ФІЛОСОФСЬКІ ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ СВІТОГЛЯДУ МАЙБУТНЬОГО ДИЗАЙНЕРА ТА МИТЦЯ - Романова, Олена Петрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті запропоновано креативні методи формування світогляду, що становлять творчий концептуальний підхід в сучасному освітньому процесі. Мета полягає у розкритті потенціалу «Лабораторії смислів» як інноваційної платформи, де теоретичне філософське знання конвертується у практичні навички візуального мислення, рефлексії та створення авторських концептів. Подана низка завдань допомагає розкрити інтелектуальний потенціал здобувачів освіти, сприяючи критичному мисленню, самостійності. Методи і матеріали. Теоретичний аналіз філософсько-педагогічної літератури, що виявляє проблематику викладання гуманітарних дисциплін. Метод емпіричних даних включає педагогічне спостереження за виконанням студентів творчих завдань: зокрема створення художніх образів зі світоглядної тематики та філософських журналів. Предмет дослідження: інтерактивні методики викладання філософії (дискусійні арени, рольові моделювання, філософський аналіз) як засіб розвитку інтелектуального потенціалу творчої особистості. Методологічну основу роботи становить комплексний підхід: феноменологічний метод – для аналізу сприйняття студентами «насичених феноменів» у мистецтві; герменевтичний метод – для інтерпретації візуальних образів у контексті філософської літератури; компаративний аналіз – для порівняння класичних лекційних форм викладання та продуктивних практик. Результати. Втілена авторська технологія інтерактивного навчання (зокрема, мозкові штурми, філософські арени) спонукає до активації комунікативних якостей, розвитку у студентів творчих та дослідницьких здібностей. Висновки. Доведено, що використання креативних методів і прийомів сприяє інтеграції набутих знань, необхідних для дослідницького пошуку. «Філософська лабораторія» дозволить творчій молоді глибше інтерпретувати власні художні інтенції через призму філософських категорій.