ІНКЛЮЗИВНИЙ ТА УНІВЕРСАЛЬНИЙ АСПЕКТИ ВІЗУАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ВІЙСЬКОВОЇ РЕКЛАМИ УКРАЇНИ - Насєдкін, Костянтин Євгенович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Метою статті є дослідження принципів інклюзивності та універсальності у візуальній комунікації військової реклами України в умовах сучасних соціокультурних трансформацій. У роботі інклюзивність розглядається як міждисциплінарний феномен, що визначає якість комунікаційних рішень і передбачає забезпечення доступності, зрозумілості та репрезентації різних соціальних груп у візуальному середовищі. Підкреслено, що в умовах повномасштабної війни військова реклама виконує не лише інформаційну, а й соціокультурну та ідентифікаційну функції, що актуалізує необхідність впровадження інклюзивних підходів у комунікаційному дизайні. Проаналізовано сучасні рекламні кампанії військових підрозділів України, які демонструють різні моделі репрезентації ветеранів, жінок-військових та осіб з інвалідністю. Встановлено, що інклюзивні візуальні рішення сприяють розширенню аудиторії, підвищенню ефективності комунікації та формуванню більш репрезентативного образу учасників оборонного процесу. Водночас окремі кейси виявляють суперечливі підходи, що можуть спричиняти поляризацію суспільної реакції та актуалізують проблему етичних меж у візуальній комунікації. Особливу увагу приділено гендерному аспекту інклюзивності та репрезентації військових з інвалідністю як важливих складових сучасного рекламного дискурсу. Зазначено, що відхід від стереотипних моделей зображення та формування більш різноманітних і збалансованих образів сприяє розширенню уявлень про учасників оборонного процесу та підвищує рівень соціальної чутливості комунікації. Обґрунтовано, що інклюзивність у військовій рекламі доцільно розглядати як стратегічний напрям розвитку візуальної комунікації, який поєднує етичні принципи з комунікаційною ефективністю та сприяє формуванню доступного й соціально відповідального інформаційного простору.