ЗАСТОСУВАННЯ ОРНАМЕНТАЛЬНИХ МОТИВІВ У СУЧАСНІЙ АЙДЕНТИЦІ УКРАЇНСЬКИХ МІСТ - Дудник, Ігор Миколайович; Доценко, Наталія Аркадіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті розглянуто застосування орнаментальних мотивів у сучасній айдентиці українських міст та їхній зв’язок з історією, культурою і традиціями території. Проаналізовано роль міської айдентики як інструменту формування впізнаваного візуального образу та носія культурних смислів. На прикладі айдентичних систем міст Рівне, Чернівці, Івано-Франківськ та Рахівського району створених останнім часом. Показано, як традиційні орнаментальні мотиви переосмислюються в сучасному міському брендингу, поєднуючи культурну автентичність із актуальною візуальною мовою. Метою статті є дослідити застосування орнаментальних мотивів у сучасній айдентиці українських міст, виявити принципи їх використання, порівняти підходи різних регіонів і проаналізувати вплив традиційних елементів на формування впізнаваного візуального образу міського середовища. Методологія. У дослідженні застосовано порівняльний та описовий аналіз, метод дефініції, а також аналіз документів і брендбуків для вивчення принципів використання орнаментальних мотивів у сучасній міській айдентиці. Результати. Дослідження показало, що традиційні українські орнаменти успішно адаптуються до сучасної айдентики, формуючи впізнаваний візуальний образ через геометрію, ритм і повторюваність. Аналіз Рівного, Чернівців, Івано-Франківська та Рахівщини показав спільні тенденції – використання червоного на білому, поєднання орнаментів із історичними символами та концентрацію подібних айдентик у західній Україні. Наукова новизна. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному огляді сучасних розробок територіальних айдентик українських міст із акцентом на орнаментальні мотиви. Раніше такі системні порівняння та аналіз принципів використання традиційних орнаментів у міському брендингу не здійснювалися. Дослідження дозволяє простежити закономірності поєднання історичних символів і сучасної графічної мови та визначити регіональні особливості формування впізнаваного міського образу. Практична значущість дослідження полягає у можливості застосування його результатів при розробці айдентики українських міст та використанні орнаментальних мотивів у візуальних комунікаціях.