ХУДОЖНЬО-СТИЛІСТИЧНИЙ ВИМІР МОДЕРНУ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО ДИЗАЙНЕРСЬКОГО МИСЛЕННЯ В РИСУНКУ - Антонова, Яна Вікторівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження художньо-стилістичного виміру модерну як ефективного інструменту формування сучасного дизайнерського мислення в процесі професійної підготовки майбутніх фахівців з дизайну засобами навчального рисунка. Модерн розглядається як цілісна художня система, що сформувала нові принципи формотворення, декоративної організації площини та пластичної виразності зображення на межі ХІХ–ХХ століть. Визначено, що лінеарна пластика, орнаментальна ритміка, площинна організація композиції та стилізація природних форм становлять методологічний ресурс розвитку образного, композиційного й проєктного мислення студентів. Метою дослідження є визначення ролі художньо-стилістичних засад модерну у формуванні професійного дизайнерського мислення засобами рисунка. Методологія базується на мистецтвознавчому аналізі стилю, порівняльному аналізі теоретичних джерел з історії мистецтва та дизайн-освіти, узагальненні наукових підходів до проблем формування художнього мислення, а також аналізі навчальної й творчої практики. У результаті дослідження встановлено, що стилістична система модерну активізує процеси композиційного узагальнення форми, розвиває культуру лінії, ритмічну організацію площини та здатність до структурного бачення зображення. Показано, що трансформація живописного образу в лінійно-графічну інтерпретацію сприяє формуванню аналітичного мислення, навичок стилізації та візуального моделювання форми. Застосування принципів модерну в освітньому процесі забезпечує синтез академічної художньої традиції з сучасними підходами візуального проєктування. Доведено, що інтеграція художньо-стилістичних засад модерну в систему викладання рисунка розширює виражальні можливості графічної мови, формує цілісне художньо-дизайнерське мислення та забезпечує спадкоємність мистецьких традицій у сучасному візуальному середовищі.