ОСОБЛИВОСТІ ГРАФІЧНО-ШРИФТОВИХ КОМПОЗИЦІЙ АНАТОЛІЯ БАЗИЛЕВИЧА ЯК ПРИКЛАД ХУДОЖНЬОГО ОФОРМЛЕННЯ ОБКЛАДИНОК ВИДАНЬ - Зайцева, Вероніка Іванівна; Кузьменко, Галина Василівна; Буйгашева, Алла Борисівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті висвітлено особливості графічно-шрифтових композицій книжкової графіки відомого укра- їнського художника-графіка, ілюстратора, народного художника України Анатолія Базилевича як при- клад гармонійного художнього оформлення видань. Значну увагу приділено культурі створення української книжки другої половини ХХ століття. Адже поняття «мистецтво книги» охоплює широку галузь худож- нього професіоналізму. Досліджуючи яскраву творчу індивідуальність Анатолія Базилевича, можемо зазна- чити, що його графічні роботи визначали і визначають сьогодні самобутнє обличчя української книжко- вої графіки та її місце у світовому мистецтві. Мистецтво Базилевича збагачене не лише психологічною виразністю образів, а й художніми прийомами втілення. В творчості художника гумор переплітається з гострою сатирою, гармонійно поєднуючи й ліричні нотки. Поняття композиції книги логічно вкладається у визначення організації різноманітних елементів в єдину художню форму. І найважливішу, без перебільшення, роль в єдиній системі художнього оформлення книжки, є графічно-шрифтова композиція обкладинки видання. У смисловому й стилістичному поєднанні з шрифтовою групою, ілюстрація стає не стільки графічним об’єктом, скільки цілісною образною моделлю певного художнього й літературного сюжету. Графічно-шрифтова композиція, в першу чергу є виразником гармонічного поєднання елементів в книзі і не може бути абстрагована від змістовних та функціональних зв’язків. Анатолій Базилевич створював не тільки окремі ілюстрації до літературних творів, а й комп- лексне художнє оформлення обкладинок до книжок. Такий творчий підхід складає загальну просторово- виразну композицію образного книжкового ансамблю. Висвітлення прикладів такого комплексного підходу до художнього оформлення, зокрема, обкладинок до книжок, доводить, що роботи А. Базилевича вирізня- ються високою культурою художнього дизайну макету у гармонічному поєднанні ілюстрацій з шрифтовим оформленням.