СИМВОЛІЗМ БІЛОГО КОЛЬОРУ В ТРАДИЦІЇ ВИШИТОЇ СОРОЧКИ ЯК КЛЮЧОВОГО ЕЛЕМЕНТА МИСТЕЦЬКОГО ОБРАЗУ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО КОСТЮМА - Долеско, Світлана Валеріївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У статті за допомогою інструментів мистецтвознавчої науки, застосованих в процесі аналізу творів українського декоративно-прикладного мистецтва, усної народної творчості й літературних творів, досліджена специфіка символічного наповнення білого кольору у вишитій сорочці та розкрито його значення в мистецькому образі костюма з урахуванням трансформаційних процесів, дотичних до нього. Дослідження здійснено з урахуванням того, саме сорочка є ключовим предметом комплексу українського народного костюма. Дане наукове дослідження здійснено з метою з’ясування особливостей символізму білого кольору вишитої сорочки українського народу як одного зі складників мистецького образу українського народного костюма, з огляду на трансформаційні процеси, що відбуваються з ним. Аби досягти поставленої мети, сформовано перелік завдань дослідження: з’ясувати місце білого кольору в українській культурі та мистецтві; проаналізувати зразки усної народної творчості, літературних творів, в яких містяться згадки про білий колір вишитої сорочки; розглянути особливості символізму білого кольору на початку XXI століття; розкрити трансформаційні процеси мистецького образу вбрання, з урахуванням ролі білого кольору в них. Джерельну базу даного дослідження сформували вишиті сорочки різних історичних періодів з різних етнографічних регіонів України, твори української літератури й зразки фольклору. Наукова новизна результатів полягає в тому, що вперше в українському мистецтвознавстві здійснено комплексний аналіз смислового наповнення білого кольору вишитої сорочки з огляду на його значення в мистецькому образі народного костюма українського народу. Це досягнуто шляхом дослідження сталих фразеологічних сполучень слів із колоративним компонентом на основі прямих і переносних значень, виявлені особливості стилістичного та асоціативно-образного використання означення білого кольору в українській традиції на прикладі сорочки в авторських та народних текстах, що було зроблено для отримання емоційного та оціночного означення предметів та подій. Висновки. Виявлено трактування семантики білого кольору як значущого «мовного» знаку, який, попри значні трансформаційні процеси, що відбулись із українською традиційною вишитою сорочкою, зберіг своє первісне значення.