ВИРОБИ ПЕРШИХ ПОРЦЕЛЯНОВИХ МАНУФАКТУР ФРАНЦІЇ З КОЛЕКЦІЇ МУЗЕЮ ХАНЕНКІВ - Кравченко, Людмила Валеріївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Дослідження присвячене окремим творам французької порцеляни з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Вони розглянуті в контексті історії порцелянової справи першої половини XVIII століття. Це був час активного розвитку виробництва фарфору у Франції, час становлення таких всесвітньовідомих мануфактур як Шантійї, Меннесі та Королівська порцелянова мануфактура у Севрі. Для вивчення обрано твори цих фабрик, які були виготовлені у 1730–1750-х роках. Метою статті є атрибуція обраних предметів. В дослідженні розглядається посуд з м’якої порцеляни – матеріалу, якій було винайдено у Франції та який є технологічно особливим різновидом фарфору. Проаналізовано особливості форм, декору та маркування предметів кожного виробництва. Результатом роботи є оновлена атрибуція творів з колекції музею. Висновки: в Музеї Ханенків зберігаються твори м’якої порцеляни, виготовлені у перші періоди існування своїх виробництв, а саме: цукорниця з піддоном 1730–1740 років мануфактури Шантійї, розписана в стилі «какіемон», характерному для цього періоду; чашка з блюдцем середини XVIII століття, виготовлена в Меннесі, – типовий приклад продукції виробництва; відерце-охолоджувач 1754 року виготовлене на Королівській порцеляновій мануфактурі Венсенн (до переїзду виробництва в Севр), та чотири твори (дві чашки для морозива та два охолоджувачі) з сервізу замовленого маркізом де Польмі у 1760 році. Результати проведеного дослідження дають детальну інформацію про кожен предмет, що був розглянутий. Особливості виробництва, уточнене датування, встановлення авторства є цінним внеском в дослідження колекції французької порцеляни. Наведені докази, що свідчать про рідкість згаданих речей, підсилюють значущість багатої колекції Музею Ханенків.